ISRAELSKE MÆRKEDAGE

Shabat / Sabbat – Den jødiske hviledag
Se Jødiske ord og begreber

Yom HaShoah veHaGevurah –
Holocaust-martyrernes og heltenes mindedag

På denne dag mindes man Holocaust og de seks millioner jøder, der blev dræbt af nazisterne under Anden Verdenskrig. På dagen lyder en sirene i hele landet for at markere Holocaustdagen,og folk stopper op og holder to minutters stilhed til minde om ofrene. Hele dagen er præget af Holocaust.Fjernsynet viser programmer om det, skolerne holder ceremonier, der markerer dagen, og på landets Holocaustmuseum, Yad Vashem, mindes ofrene ved en officiel begivenhed.
I Danmark er der også en dag til minde om Holocaustsofre. Dagen kaldes for Auschwitzdagen og er d. 27.01.

Yom HaZikaron – Israels mindedag for de faldne
En uge efter Holocaust martyrernes og heltenes mindedag mindes man de soldater, der er døde krigene med nabolandene. På denne dag holdes også to minutters stilhed for de faldne soldater.

Yom Ha´atzmaut – Israels Uafhængighedsdag
Dagen efter mindedagen for Israels soldater, dvs. indenfor 48 timer, fejrer Israel sin uafhængighedsdag (d. 14. maj 1948). På denne dag holder israelerne fri.

Yom Yerushalayim – Genforeningsfesten
Dagen fejres for at mindes erobringen af Øst-Jerusalem under krigen i 1967.

Yom Kippur – Forsoningsdagen
På denne dag beder jøderne Gud om tilgivelse for deres synder. De holder dagen hellig ved at faste i et døgn, og tilbringer meget tid i synagogen dækket med et hvidt klæder, og de, der leder gudstjenesten er også klædt i hvidt. Farven er et symbol på hvorledes Gud tilgiver dem deres synder. Yom Kippur er dog ikke kun en dag, hvor man beder om tilgivelse for sine synder. Det er også en dag, hvor man mindes Guds kærlighed og godhed.