AL-AQSA

Al-Aqsa-moskeen er verdens tredje helligste sted for muslimer.
Ifølge traditionen blev profeten Mohammed ført fra Mekka til dette sted under det, der kaldes hans ’natterejse’, hvorefter han steg til himmels og mødte tidligere profeter, bl.a. Jesus. Den nuværende bygning menes at være fra omkring år 1000 e.Kr.
Mange forveksler Al-Aqsa med Klippemoskeen, der ligger få meter ved siden af, og som med sin guldkuppel er et kendt symbol for Jerusalem. Klippemoskeen vurderes at være bygget i slutningen af 600-tallet og er verdens ældste muslimske bygning.

Begge moskeer ligger på Haram al-Sharif, der betyder ’det hellige fristed’. Jøderne referer til stedet som Tempelpladsen og ifølge traditionen husede pladsen det første og andet jødiske tempel. Det sidste menes at være blevet ødelagt omkring år 70 e.Kr. og i dag står kun Grædemuren tilbage.

Området er et af de mest omstridte på grund af dets religiøse betydning for jøder, kristne og muslimer.
Selvom Israel indtog Haram al-Sharif / Tempelbjerget i 1967 , valgte de at lade det forblive under muslimsk selvstyre. Stedet har efterfølgende været centrum for optrapning af konflikten mellem israelere og palæstinensere, idet palæstinenserne frygter, at ekstremistiske jødiske grupper vil at overtage stedet og rive moskeerne ned for at bygge et nyt tempel.