MENACHEM BEGIN

Menachem Begin (1913-1992).
Parlamentariker og Israelsk premierminister fra 1977-83 .

Menachem Begin blev født i den polske by Brest–Litovsk i 1913. Han uddannede sig til jurist, og gik som ung ind i den højre-orienterede jødiske Betar-bevægelse, som bl.a. beskæftigede sig med illegal jødisk immigration til det daværende Palæstina. I 1942 tog Begin til det Britisk-kontrollerede Palæstina for at træne sammen med Den Frie Polske Hær, som han tilsluttede sig under Anden Verdenskrig.
Han blev leder af den jødiske væbnede gruppe Irgun Zvai Leumi (IZL), som gennemførte, hvad man i dag ville kalde terroristangreb mod de britiske myndigheder i landet.

Fra Israels dannelse i 1948 til 1977 var Begin leder af den israelske opposition (Likud) og i 1977 blev han israelsk premierminister. Samme år indledte han samtaler med den ægyptiske præsident Anwar Sadat, hvilket førte til Camp David aftalen om fred mellem Israel og Egypten i marts 1979.

Under Begins ledelse gik Israel til angreb på Libanon i 1982 for at lukke PLO´s baser i landet. Israels invasion nåede helt frem til Beirut, men invasionen skabte splittelse i den israelske befolkning, hvoraf mange mente, at den israelske aktion var ren og skær aggression mod et naboland.

Begin gik af som premierminister i 1983 b.la. pga. dårligt helbred og pga. kritikken af ham ovenpå krigen. Han døde i 1992.