ANWAR SADAT

Mohamed Anwar al-Sadat (1918-1981), egyptisk politiker og præsident.

Sadat blev født i Mit Abul-Qom i Nildalen nord for Kairo. Han tog sin uddannelse fra Militærakademiet i Kairo i 1938 og tilsluttede sig en officersgruppe, hvis mål var at befri Egypten fra britisk kontrol. I 1952 deltog han i det kup, der væltede den siddende monark, Farouk den første.

I 1969 blev Sadat vicepræsident for daværende præsident, Gamal Abdal Nasser. Da Nasser døde året efter overtog Sadat præsidentposten. Indenrigspolitisk indledte Sadat en økonomisk liberalisering, mens han udadtil søgte kontakt til Vesten.

I oktober 1973 angreb Egypten og Syrien sammen Israel under den såkaldte ’Yom Kippur-krig’, efter Sadat forgæves havde tilbudt israelerne en fredsaftale i bytte for Sinaihalvøen, som var kommet på israelske hænder efter krigen i 1967. Fire år efter krigen – i 1977 – drog Sadat på et historisk besøg til Israel, hvor han mødtes med den israelske premierminister, Menachem Begin. Besøget banede vejen for den første israelsk-arabiske fredsaftale, Camp David-aftalen, der blev underskrevet i 1979.

Aftalen var ikke populær i Egypten og blev skarpt kritiseret af blandt andet den religiøse opposition, som Sadat holdt nede. I 1981 blev Sadat myrdet af nogle af sine egne elitesoldater under en militærparade på årsdagen for Yom Kippur-krigen.