ENTEBBE

I 1976 gennemførte Israelsk militær en kommandoaktion i lufthavnen Entebbe i Uganda, med det formål at befri gidsler, der blev holdt fanget i et fly.

I juni 1976 var et Air-France fly på vej fra Paris til Tel-Aviv med mellemlanding i Athen, da det blev kapret af en tysk-arabisk terrorgruppe. Blandt flyets passagerer var mange israelske statsborgere, samt en del amerikanske og europæiske jøder.

Kaprerne tvang flyet til landing i lufthavnen Entebbe, Uganda, og forlangte, at Israel med det samme løslod 53 arabere, som sad i israelske fængsler. Efter landingen løslod kaprerne flyets franske besætning og ikke-jødiske passagerer, men beholdt 105 jødiske gidsler, og gav Israel en frist på 48 timer til at imødekomme deres krav.

Den israelske regering gik officielt med på kaprernes krav, hvorved de vandt tid til samtidig at forberede en hemmelig militær aktion. En lille uge senere fløj israelske elitesoldater i al hemmelighed til Entebbe, hvor de befriede de jødiske gidsler. Under aktionen blev samtlige otte terrorister og nogle ugandiske soldater dræbt af israelske skarpskytter, mens gidslerne slap uskadte. Chefen for eliteenheden, der skulle redde gidslerne, oberstløjtnant Yonathan Netanyahu (Benjamin Netanyahus bror) blev dræbt – formentlig af en ugandisk soldat.