HIZBOLLAH

Hizbollah – som betyder ”Guds Parti” – blev grundlagt i Iran. I det store opgør, der fulgte efter shahens fald i 1979, brugte flere grupper omkring præsten Khomeini betegnelsen ’Guds Parti’ om sig selv. I Koranen betyder Hizbollah ”de personer, der støtter Guds plan med den skabte verden”.

Den mest kendte militante Hizbollah-bevægelse er den libanesiske, som blev grundlagt i juni 1982. Iran har traditionelt støttet Hizbollah finansielt og Syrien politisk, hvorfor bevægelsen også har deltaget aktivt i den syriske borgerkrig fra 2011 og frem.

Bevægelsens mål er bl.a. at ’befri Jerusalem’, hvilket indebærer, at staten Israel skal nedlægges og erstattes af en islamisk stat.

I slutningen af 1980’erne blev Hizbollah berygtet for dets kidnapninger af vestlige personer samt angreb på jødiske mål forskellige steder i verden, f.eks. Argentina. I dag deltager Hizbollah i det politiske liv i Libanon. Organisationen har siden 1982 været ledet af Sheikh Hassan Nasrallah.

Hizbollah har gennem tiden fået støtte fra både Iran og Syrien – særligt i kampen mod Israel, hvor bevægelsen i slutningen af 1980’erne blev berygtet for selvmordsangreb og kidnapninger af folk fra Vesten. Hizbollah anses af Israel og store dele af Vesten som en terrororganisation, men opfattes af mange libanesere som en modstandsbevægelse og som den mere eller mindre officielle hær i Sydlibanon.