DET PALÆSTINENSISKE SELVSTYRE

Det palæstinensiske selvstyre blev etableret i 1994 med formanden for Palestinian Liberation Organization (PLO) Yasser Arafat som leder. I 1996 blev Arafat valgt direkte til præsident ved de første palæstinensiske valg nogensinde. Det direkte valg betød, at befolkningen stemte både om præsidentposten og den lovgivende forsamlings sammensætning.

Præsidenten udpeger en premierminister, som igen udpeger et ministerråd, og sammen har de den udøvende magt. Den lovgivende magt ligger hos et lovgivende råd (The Palestinian Legislative Council – PLC), som består af 88 medlemmer, der vælges ved direkte valg. I januar 2005 afholdtes igen valg, og det blev på ny Fatah (den største organisation indenfor PLO), der vandt magten, denne gang repræsenteret af Mahmoud Abbas (Abu Mazem). Nummer to blev den uafhængige venstrefløjskandidat, Mustafa Barghouti.

Fatah beskyldes ofte for ikke at kunne leve op til den palæstinensiske befolknings håb og ønsker, og for at være korrupt. Derfor støtter mange palæstinensere i stedet Hamas, der leverer et socialt alternativ til den etablerede politiske scene, men som har stået bag selvmordsbomber i Israel og raketangreb fra Gaza.