BENJAMIN NETANYAHU

Benjamin Netanyahu (1949 – ), israelsk politiker og premiereminister. Hans offentlige kælenavn er ’Bibi’.
Netanyahu blev født i Tel Aviv, men flyttede som 14-årig til USA med sine forældre. Da han blev 18 år, vendte han tilbage og meldte sig til hæren, hvor han tilbragte fem år og blev kaptajn for en eliteenhed. Derefter tog han tilbage til USA og tog en kandidatuddannelse i arkitektur.

I 1976 blev Netanyahus bror dræbt, hvilket påvirkede hele familien dybt. Broren, Yonatan Netanyahu, var en del af en soldaterenhed, der forsøgte at befri en gruppe gidsler under en flykapring i Uganda (Entebbe). Efter hans død oprettede Netanyahu et anti-terror institut i hans minde, og det blev starten på Netanyahus politiske karriere.

I 1984 blev han udnævnt til Israels delegation i FN, og da han vendte tilbage, fik han en fremtrædende rolle i Likud-partiets højrefløj.

Fra 1996-1999 sad han første gang på præmiereminister-posten som den yngste siden landets oprettelse. Da han tabte valget i 1999 trak han sig som formand for Likud. Igen i 2005 blev han partiets leder og vandt præmiereministerposten igen i 2009.

Netanyahu var med i delegationen, der forhandlede Oslo-aftalen med Yasser Arafat i 1994. I 1999 indgik han endnu en aftale med Arafat, som indebar, at størstedelen af Hebron blev overdraget til det Palæstinensiske Selvstyre.

Generelt set er han dog kendt for at tilhøre den israelske højrefløj – både i forhold til sin økonomiske politik og i forholdet til palæstinenserne. Han var en stærk modstander af Ariel Sharons beslutning om at trække sig ud af bosættelserne i Gaza, og han har løbende sikret udvidelse af bosættelserne på Vestbredden, samt garanteret sin vælgere at der ikke vil blive etableret en palæstinensisk stat, mens han sidder på magten. Den politik har gjort han upopulær blandt en række internationale ledere.