V

Vandbalanceligningen
For at beregne, hvor meget vand, der optræder i kredsløbets forskellige dele i et område på et bestemt tidspunkt kan man bruge vandbalanceligningen. Summen af nedbør (N) er lig fordampningen (F) og afstrømningen fra overfladen (Ao) og afstrømningen gennem jorden (Au), og den ændring der eventuelt er sket i den normale grundvandsbeholdning (_R).
(N) = (F) + (Ao) + (Au) + (_R).

Vandmangel
Vandmangel kan komme når enten nedbøren (N) er for lille, og/eller fordampningen (F) er for stor (se vandbalance-ligningen).
Fordampningen kan fx stige på grund af klimaændringer eller ændringer i plantedækket. Hvis afstrømningen (Ao+u) bliver øget som følge af overdræning eller udbygning af en by med asfalt og huse, der ikke tillader vandet at sive naturligt ned til undergrunden, kan det også føre til vandmangel. Endelig opstår der mange steder problemer fordi der indvindes for meget grundvand.
Et område oplever vandmangel når den årlige tilgængelige mængde af ferskvand er under 1.700 m3 pr. person.
I 2004 oplevede 460 millioner mennesker ifølge Verdensbanken tørker, hvor den tilgængelige vandmængde kom under 1.000 m3 pr. person.

Veolia
Fransk vandforsyningsfirma med hovedsæde i Lyon
Veolia

Verdensbanken
Verdensbankens hjemmeside

Udenrigsministeriet: Om Verdensbanken

Verdensbanken om vand

Kritik af verdensbanken

The World Bank: Learning from Narmada
This 1995 document by the World Bank’s Operations Evaluation Department gives an overview of the Bank’s findings in its Sardar Sarovar report.