KAMPEN OM VANDET
I USA og på Filippinerne, i Bolivia og Tyskland – problemstillingen er den samme: Er vand et fælles gode eller en vare? Skal fordelingen af vandet styres af staten, af lokale fællesskaber eller skal den privatiseres?
Fra at være en selvfølgelighed de fleste steder på jorden, er vandet blevet en knap resurse, som mange steder giver anledning til konflikt.
Vand og luft er fundamentale for livet på jorden. Luften lader sig ikke styre, men vandet gør. Derfor vil kampen om vandet blive et af de centrale temaer i det 21.århundrede, hvor verdens befolkning vil nærme sig 10 milliarder, og hvor forskellen mellem rige og fattige vokser – globalt og nationalt.
TEMAPAKKENS FILM
TØRST tager udgangspunkt i det internationale møde, World Water Forum III, som blev afholdt i 2003. Via eksempler fra Bolivia, Californien og Indien beskrives striden mellem dem, der vil privatisere og dem der vil forvalte vandet via statslige, kommunale eller lokale fællesskaber.
VANDETS PRIS fortæller om det kæmpemæssige dæmningsprojekt på Narmada-floden i Indien. Staten har sat det i værk for at skaffe vand til landbrug og industri, men prisen er høj. Tusindvis af bønder, som har boet ved flodens bredder i generationer, bliver tvangsflyttet til byernes slum. Der er ikke jord nok til at genhuse dem. En stærk folkebevægelse forsøger at stoppe projektet – uden held.
UNDERVISNINGSMATERIALE
Der er udarbejdet et omfattende undervisningsmateriale til filmene, som består af artikler, opgaver, leksikonopslag og links. Undervisningsmaterialet er målrettet til engelsk, samfundsfag og geografi på gymnasieniveau, men dele af materialet kan også bruges af folkeskolens ældste klasser. Indenfor hvert fag er der valgt tre temaer, som tager udgangspunkt i kapitlerne i de to film; Tørst og Vandets Pris. Derudover er der lavet forslag til en tværfaglig opgave.
Der er lærervejledninger til hvert fag og til hvert tema.
Undervisningsmateriale
Film
FORFATTERE
Morten Bülow Nielsen
Geografi og samfundsfag
Aarhus Katedralskole
EMU-redaktør (samfundsfag)
Rune Valentin Hansen
Samfundsfag
Aarhus Katedralskole
Elzbieta Pedersen
Engelsk
Svendborg Gymnasium
EMU-redaktør (Engelsk)
REDAKTION
Torben Vosbein
WEBREDAKTØR
Marie Kock Nielsen
DESIGN
FOTOS
Scanpix
PRODUCENT
STØTTET AF
Danidas Oplysningsbevilling
Det Danske Filminstitut
Undervisningsministeriet (Tips/Lotto)