Temapakker / Kenya: Klima i krise

KENYA:

KLIMA I KRISE 

Vores planet ændrer sig på grund af klimaforandringer, der primært skyldes os mennesker og vores forbrug af jordens ressourcer. Det ændrede klima påvirker hele verden – men på meget forskellig vis.

I Danmark har vi endnu ikke mærket så meget til klimaforandringerne, men i Kenya er det anderledes. Her kunne man tidligere nogenlunde forudsige regntid og tørtid, men nu oplever befolkningen perioder med enten tørke eller alt for voldsomme regnskyl med oversvømmelser og jordskred til følge.

Denne temapakke beskriver, hvordan klimaforandringerne påvirker Kenya, og følger nogle af frontkæmperne i den grønne bevægelse, der prøver at modarbejde de katastrofer, klimaforandringerne udløser. 

På hjemmesiden finder I dokumentarfilm, baggrundsmaterialer og opgaver til undervisningen. De skriftlige materialer uddyber filmenes emner, og opgaverne er primært rettet mod undervisning på gymnasieniveau i fagene naturgeografi, samfundsfag og engelsk. 

Temapakkens film

Den prisbelønnede dokumentarfilm Thank you for the Rain tager os med til fronten i kampen mod klimaforandringerne. I filmen bliver vi øjenvidner til, hvordan en fattig og sårbar kenyansk familie og deres lokalsamfund kæmper med tørke og oversvømmelser. Vi kommer meget tæt på Kisilu Musya og hans familie og følger Kisilus rejser for at få både hans egne naboer og det internationale samfund til at vågne op. Han engagerer lokalområdet i at finde langsigtede løsninger på problemerne, så de slipper for at migrere for at overleve. For dem er klimaforandringerne en kamp på liv og død.

Dokumentarfilmen Taking Root skildrer nobelprismodtageren Wangari Maathai’s arbejde for at gøre først befolkningen i Kenya og siden resten af verden opmærksom på, hvad ødelæggelse af skovene betyder for menneskenes livsbetingelser. Med græsrodsorganiseringen Green Belt Movement er det lykkedes at plante over 51 mio. træer i Kenya og samtidig organisere folk til at kæmpe for deres demokratiske rettigheder. Wangari Maathai døde i 2011, men hendes visionære kamp for træerne føres videre af en bevægelse, der vokser og vokser.

REDAKTION

Julie Rasmussen

Torben Vosbein

Gitte Jakobsen

UNDERVISNINGSMATERIALER
Tove Overgaard
Ditte Maria Burmeister
Thyra Bonde 
FOTOS

Alan Dater
Scanpix
IRIN
UNEP
Gitte Jakobsen

PRODUCENT

Spor Media

STØTTET AF

Udenrigsministeriets Oplysningspulje 
Det Danske Filminstitut