FACTS OM KENYA

Generelt

Globalis kan man på dansk finde en række facts om Kenya.

Befolkningstal

Udviklingen i Kenya går inden for mange områder ekstremt stærkt. For eksempel er befolkningstallet i løbet af de seneste 10 år steget med over 10 millioner. Baseret på tal fra bl.a. FN opdaterer ”Worldometer” informationer om landenes befolkninger og økonomi. Se information om Kenya.

Kultur

Kenya er et land, der er utroligt rigt på både kultur og natur. Selvom de officielle sprog i Kenya er swahili og engelsk, er der en række andre sprog, der tales af lige så mange befolkningsgrupper med hver deres kulturelle traditioner. Af de over 60 lokale sprog i Kenya er de mest udbredte kikuyo, luhya, luo, kalenjin og kamba. Læs mere hos Britannica. 

Swahili er udbredt i Østafrika fog tales af omkring 90 millioner mennesker fra det sydlige Somalia til det nordlige Mozambique. Sproget opstod i sin tid på den afrikanske østkyst og bærer præg af en livlig interaktion med omverdenen. Således har swahili låneord fra både arabisk, persisk, kinesisk, portugisisk og engelsk. Bravo Tours har lavet en miniparlør. Ligesom danskere kan kenyanere godt lide, at fremmede forsøger at lære deres sprog. Find en miniparlør her.

Flag

  • Skjoldet og de krydsede spyd repræsenterer forsvar for frihed
  • Den sorte stribe symboliser Kenyas folk
  • Den røde stribe symboliserer det blod der har flydt under frihedskampen
  • Den grønne stribe symboliserer Kenyas naturressourcer
  • De to smalle hvide striber symboliserer fred og sammenhold

Nationalsang
Kenyas nationalsang kan synges på både engelsk og swahili. Den blev lavet i 1963 i forbindelse med Kenyas uafhængighed. Man overvejede dengang flere mulige melodier og valgte til sidst én, som mødre traditionelt synger for deres børn. Hør denne version sunget af Athieno fra Nairobi.

Kenyas unge befolkning: I Kenya bliver der født mange børn, og man forventer, at befolkningen vil være fordoblet i 2050. Gennemsnitsalderen er i dag under 20 år (i Danmark er den over 40), og klimaforandringerne vil gøre det endnu vanskeligere at brødføde befolkningen. Med 100 fotos forsøger fotograf Tobin Jones at give et billede af, hvordan befolkningen ser ud.