JØDISKE MODSTANDS-GRUPPER, GOLDSTEIN MASSAKREN OG BOSÆTTERVOLD
Ikke alle i Israel har ment – og mener – at kampen for en jødisk stat kun skal kæmpes med diplomatiske midler. Allerede inden Israels oprettelse udførte ekstreme zionistiske grupper voldelige angreb mod civile for at fremme deres politiske mål.
Under det Britiske Mandat opstod flere modstandsgrupper, der udførte angreb mod britiske og palæstinensiske mål. Blandt dem var Irgun og Palmach, der begge udsprang af den paramilitære gruppe, Hagana. Mens Haganas primære hensigt var at beskytte jøderne mod især den stigende fjendtlighed blandt de lokale arabiske indbyggere, mente flere af dens medlemmer, at det var nødvendigt med mere aktiv modstand mod især briterne. Palmach udførte en række angreb mod militærbaser og politistationer, mens Irgun især er kendt for bombningen af King David Hotel i Jerusalem, der kostede 91 livet. Hotellet blev bl.a. brugt som base for britiske soldater, og 28 briter var blandt de dræbte, mens størstedelen var lokale, civile palæstinensere og jøder. Kort før Israel blev etableret, var Irgun desuden involveret i massakren i den palæstinensiske landsby Deir Yassin sammen med en tredje gruppe, Lehi, hvor over hundrede palæstinensere, inklusiv kvinder og børn, mistede livet.
FN beskrev både Irgun og Lehi som terrororganisationer og også det Jødiske Agentur for Israel tog afstand fra angrebene, da de skete. Efter etableringen af Israel blev de tre organisationer dog en vigtig del af den nyoprettede officielle hær, De Israelske Forsvarsstyrker (IDF) . I Israel ser mange i dag grupperne som modstandsstyrker, og i 2006 blev 60-året for King David Hotel-bombningen fejret i Israel, hvilket udløste kraftig kritik fra Storbritannien, der anser angrebet dengang som en terrorangreb.
Den amerikansk-israelske rabbiner, Meir Kahane, har været forbillede for en række ekstreme jødiske organisationer, der i dag er på EUs, USAs og Israels lister over terrorgrupper. I 1968 startede han selvtægtsgruppen, Jewish Defense League i New York, for at beskytte jødiske kvarterer fra angreb efter at Israel havde besat Gaza, Vestbredden og Golan-højderne i 1967. I 1969 emigrerede Kahane til Israel og startede det ultranationalistiske parti, Kach. Det blev valgt ind i parlamentet (Knesset) i 1980’erne, hvor Kahane blandt andet var fortaler for at annektere de besatte områder og udvise hele den arabiske befolkning. I 1988 blev partiet forbudt at stille op, da det blev anset som racistisk.
Kahane blev skudt og dræbt i New York i 1990 af El Sayyid Nosair, der var født i Egypten, men amerikansk statsborger. Kach-bevægelsen fortsatte, selvom en gruppe brød ud og formede Kahane Chai. Begge var aktive modstandere af fredsprocessen og holdt sig ikke tilbage fra at true eller bruge vold mod palæstinensere og israelske politikere, de var uenige med.
I 1994 gik en tilhænger af Kach, Baruch Goldstein, ind i Ibrahim moskeen i Hebron under fredagsbønnen og skød på de bedende. 29 blev dræbt og adskillige sårede før Goldstein blev overmandet og tæsket ihjel. Herefter blev organisationen forbudt i Israel. Kach og Kahane har stadig støtter blandt den mest yderligtgående israelske højrefløj, særligt i bosættelserne i Hebron, hvor de palæstinensiske beboere ofte oplever voldelige angreb begået af deres jødiske naboer.
Siden midten af 2000’erne er angreb udført af civile israelere fra bosættelser på Vestbredden blevet stadig mere udbredte og voldsomme. Størstedelen er begået af religiøse, højreekstreme unge, der udfører såkaldte ’prismærkeangreb’ (på engelsk ’Price Tag’). De ønsker at vise især de israelske politikere ’prisen’ for indgreb mod bosættelserne. Angrebene er typisk vandalisme mod palæstinensiske religiøse bygninger såsom kirker og moskeer, nedbrændinger af palæstinensisk ejede olivenmarker, ødelæggelse af privat ejendom eller vold mod og endda drab på enkeltpersoner. Gruppen har dog især fået opmærksomhed på grund af dens angreb på israelske militærbaser i 2011. Vreden blev rettet mod det israelske militær, da de deltog i nedrivelser af bosættelser, som blev erklæret ulovlige af den israelske højesteret. Bosættervolden er blevet kaldt terrorangreb af blandt andet det amerikanske udenrigsministerium og af højtstående israelske politikere, der har taget afstand fra særligt grove tilfælde.