PFLP – FOLKEFRONTEN TIL PALÆSTINAS BEFRIELSE 

PFLP blev etableret efter krigen i 1967 af George Habash som en ikke-religiøs modstandsbevægelse, der byggede på arabisk nationalisme og marxisme.

I slutningen af 1960’erne brugte modstandsgruppen de store flygtningelejre udenfor Jordans hovedstad Amman som base for guerillaangreb over Jordan-floden mod Israel. Senere blev organisationen kendt verden over efter en række flykapringer i slutningen af 1960’erne og begyndelsen af 1970’rne.

Bevægelsen ønsker at fjerne Israel fra landkortet og generelt få de vestlige magter ud af Mellemøsten. Derfor trak PFLP sig også ud af PLO’s ledelse i 1974, da ændringer i PLO’s charter åbnede op for muligheden for at indgå et kompromis med Israel, der kunne indebære en palæstinensisk stat, der ikke indeholdt hele det historiske Palæstina. PFLP var også meget kritiske, da Osloaftalen blev underskrevet.

PFLP søgte primært støtte hos kommunistiske lande som Kina og Sovjetunionen. Da Sovjetunionen brød sammen, mistede partiet magt til især nyopståede islamiske grupper.

I 2000, da Habash trådte tilbage som leder, overtog Abu Ali Mustafa, der blev anset som mere moderat. Mustafa blev dræbt under et israelsk angreb i Ramallah i 2001, hvorefter Ahmad Sadat overtog styringen. Han blev imidlertid anklaget for at have planlagt mordet på den israelske turistminister Rehavam Ze’evi i 2001, hvorfor det Palæstinensiske Selvstyre arresterede ham efter pres fra Israel og det internationale samfund. I 2006 angreb israelske styrker fængslet i Jericho, hvor han var tilbageholdt, og tog ham med. Han blev aldrig anklaget for mordet på Ze’evi, men fik en dom på 30 år for at lede en terrororganisation.

PFLP har i dag meget begrænset politisk indflydelse, men har stadig en mindre gruppe tilhængere på Vestbredden og i Gaza. Under den anden Intifada udførte gruppens militante fløj flere selvmordsaktioner og var i Gaza aktiv under krigene med Israel i 00’erne og 10’erne.