Fakta

Omskæring af piger også kaldet Female Genital Mutilation (FGM) – som er den internationale betegnelse for kvindelig omskæring – er et følsomt emne i de lande, hvor traditionen praktiseres, og på vores breddegrader er det noget, de færreste ved meget om. Der har dog i det sidste årti været en voksende international opmærksomhed omkring traditionen, og i de fleste vestlige lande er det nu forbudt immigranter at lade deres døtre omskære – i værtslandet eller i hjemlandet.

Det er uklart, hvor traditionen oprindeligt stammer fra (se Historien ), og der findes mange forskellige forklaringer på, hvorfor piger skal omskæres. Det er primært i et bælte tværs over Afrika, at omskæring finder sted, men også inden for dette område er der store variationer fra land til land (se Hvor og hvor mange)

FGM udføres på forskellige måder afhængigt af lokale traditioner (se Hvad er kvindelig omskæring), og også kvinders opfattelse af deres egen omskæring varierer voldsomt. Nogle kvinder ser omskæringen som en naturlig del af en kvindes liv, mens andre oplever omskæringen som en lemlæstelse, der gør dem mindre værd som kvinder. Ét er sikkert: FGM er et meget kompliceret og følelsesmæssigt vanskeligt emne, der griber ind i kvinders, familiers og hele samfunds liv (se Konsekvenser ). Derfor er det også kompliceret at forebygge FGM og forhindre at fremtidige generationer af piger skal udsættes for omskæring.

Det internationale samfund har via internationale menneskerettigheder og tilknyttede deklarationer forsøgt at sætte en bremser for FGM (se menneskerettigheder), og i flere lande har man vedtaget en Lovgivning der helt eller delvist forbyder FGM. Kenya har siden 2001 haft en “børnelov”, der blandt andet skal beskytte piger mod omskæring, og i Danmark blev der i 2003 lovgivet specifikt mod omskæring af piger.

LINKS

Omskæring er et overgreb på pigers fysiske og psykiske integritet og modarbejder således FNs Verdensmål nr. 5, der handler om forbedring af kvinders status og at fremme ligestilling.
se FNs Verdensmål nr. 5-3