En tradition i forandring

Hvad skal der til for at ændre på en årtusindgammel tradition, der, hvor den praktiseres, har betydning for identitet og tilhørsforhold?

Pigerne, der er stukket af hjemmefra for at undgå omskæring (filmens kapitler 8, 10 og 12) viser, at en national lovgivning kan være afgørende for, at pigerne tør gå imod omskæring. På grund af pigernes anklager, risikerer forældrene at blive retsforfulgt, og dette og lignende eksempler kan virke afskrækkende på andre forældre, der overvejer at lade deres piger omskære.

Også sygeplejersken Fardhosa (filmens kapitel 1, 4, 5 og 6) samt den lille Fouzia med sit digt, Den dag jeg aldrig glemmer (kapitel 6), er på hver deres måde ambassadører for en holdningsændring, der vil betyde, at færre piger og kvinder fremover skal lade sig omskære. Blot det at tale om omskæring, og hvad det betyder for kvinder og deres ægtefæller, kan have en stor effekt, ikke mindst hvis også mændene bliver inddraget.

Internationalt vokser modstanden mod omskæring af piger, og internationale organisationer, regeringer og græsrodsbevægelser arbejder på mange niveauer med eksempelvis informations- og uddannelseskampagner, lovgivning og alternative initieringsritualer.

I Danmark er det primært somaliske familier, der har tradition for omskæring. Tine Kristensen fra Foreningen mod Pigeomskæring har skrevet om omskæring i Somalia.

Agnes Pareiyo har i Southern Rift Valley taget initiativ til et projekt, der tilbyder unge kvinder husly og uddannelse, hvis de flygter for at undgå omskæring og tvunget giftermål. Amnesty International har lavet en billedserie med tilhørende tekst (på engelsk) om Agnes Pareiyos projekt.

Med globalisering og øget indvandring er der i vestlige lande inklusiv Danmark kommet en del familier fra samfund med tradition for omskæring. I ti år har social- og sundhedsmyndigheder her i landet forsøgt at forebygge omskæring af piger og kvinder, uden at vi har nogle tal for, om det har hjulpet. I vores iver efter at komme en skadelig praksis til livs, skal vi dog passe på ikke samtidig at komme til at skade de piger, vi ønsker at hjælpe. Der kan være mange problemer forbundet med at være omskåret i Vesten.

Skal vi forstå? kvindelig omskæring?
”Jeg tror, det vil gå ganske hurtigt (med at afskaffe kvindelig omskæring), hvis eliten begynder at tale om det som inhumant og primitivt. Men nogen skal begynde at tale om det”, siger Aud Talle, norsk professor i socialantropologi. Hun peger samtidig på, at omverdenens afsky, fordømmelse og vrede også kan overdrives.

Læs mere:

Modstanden vokser

Omskæring i Danmark

Omskæring i Somalia

Agnes Pareiyo

Omskæring i Vesten

Skal vi forstå kvindelig omskæring?