Mandens rolle

”Flere kvinder end mænd mener, at man skal tillade kvindelig omskæring af hensyn til den fremtidige ægtemand. Det kan bero på en misforståelse mellem kønnene, for mænd har en meget mere negativ holdning til omskæring, end kvinderne tror.”
– Lars Almroth i artiklen: Omskæring ødelægger sexlivet.

Selvom det er kvinder, der står for omskæring af piger, spiller mændene altid en central rolle enten direkte som eksempelvis en far, der kan tilskynde eller afværge omskæringen, eller indirekte som et af de væsentligste argumenter for omskæring. En pige skal være omskåret, hvis hun skal have en chance for at blive gift, og en mand vil føle sig snydt, hvis han får en hustru, der ikke er det.

I filmens kapitel 4 fortæller en omskærerske: ”Der var en forældreløs pige, som ikke var blevet passet ordentligt. Hun blev misbrugt som arbejdshest, og havde stadig klitoris. Da hun blev gift, opdagede manden, at klitoris hang og dinglede. Han vidste ikke, at hun ikke var omskåret, så han trak sin kniv og skar den snavsede ting væk. Klitoris. Han gjorde det selv. Han ville ikke se hende med den ting.”

I kapitel 1 kan den nygifte Yasin ikke klage over, at hans unge hustru ikke er omskåret. Her er problemet, at Amina skal genåbnes, før parret kan have et normalt samliv. Sygeplejersken Fardhosa forsøger at overbevise Yasin om, at han skal lade Amina genåbne under narkose på klinikken, men Yasin er bange for, hvad andre vil tænke og foretrækker at gøre det selv. – Også selvom det kan have sundhedsmæssige konsekvenser for Amina.

Manden har som oftest det afgørende ord, når det handler om omskæring af hans egne døtre. I filmens kapitel 5 beder en far omskærersken om at lave et begrænset indgreb på hans to små piger, så det ikke kommer til at bløde for meget, og i tilfældet med Fouzia (kapitel 6) havde hendes far egentlig sagt nej til omskæring. Fouzias mor fik det gjort, uden han vidste det..

I filmens kapitel 10 kritiserer en vred far sin datter for at være ulydig overfor mor, fordi hun ikke vil lade sig omskære, og en anden mand fortæller, at det er mødrene – ikke fædrene, der vil have deres døtre omskåret.

Læs mere: Omskæring ødelægger sexlivet 

Dr. med. Lars Almroth har interviewet gifte mænd i Sudan for at afdække deres holdning til kvindelig omskæring. Specielt yngre mænd finder det problematisk at piger skal omskæres, men de fleste vil alligevel ikke aktivt gå imod omskæring.

”Hvor fædre hidtil er blevet opfattet som passive i beslutningen om deres døtres omskæring, ser det ud til, at unge mænd forsøger at få indflydelse. Flere undersøgelser har identificeret fædrenes modstand mod kvindelig omskæring som den væsentligste faktor i de tilfælde, hvor omskæringen ikke er blevet gennemført”.