C

 

Cabildo
Oprindeligt var Cabildo et spansk forvaltningbegreb, men det betegner i nutiden afholdelse af store offentlige folkemøder, hvor man diskuterer og træffer beslutninger vedrørende generelle politiske emner. Der er således afholdt flere cabildoer vedrørende autonomi for de fire provinser i Amazon-deltaet.

Catavi
Tinmine i nærheden af Potosí. Her gennemførte Barrientos militærdiktatur d. 24. juni 1967 den største massakre på bolivianske minearbejdere i Bolivias historie.
web: Wikipedia: Catavi (engelsk)

CC – Comite Civicos
De Civile Komiteer er organisationer, der repræsenterer borgerne på tværs, og påtager sig den opgave at fremføre vigtige krav fra borgerne til myndigheder og til regeringen. Til forskel fra de såkaldte Nabosammenslutninger består de Civile Komiteer af borgere, der ikke er valgt men udpeget. I det nuværende politiske scenarie udgør CC den vigtigste opposition til Evo Morales regering specielt i Cochabamba og Sucre.
se Sociale bevægelser
web: Junta Democrática de Bolivia (spansk)

CCTC – Coordinadora Campesina del Tropico
Kokabøndernes organisation i Cochabamba-området.

Cerro Rico
Det rige bjerg. Det største og rigeste mine, som spanierne ‘fandt’ i Bolivia. De tvang de oprindelige folk til at udføre minearbejdet. På lidt over 200 år transporterede spanierne 45.000 ton rent sølv til Europa fra minen. Udbyttet fik stor betydning for Spaniens økonomiske styrke i 1600-tallet. Da sølvet var væk blev tin det vigtigste produkt fra minen helt frem til lukningen af mineselskabet i 1985. Man regner med at mellem seks og otte millioner mennekser er omkommet på grund af arbejdet i minen eller ved udsmeltningen.
se Minearbejderne
web: Wikipedia: Potosí / Cerro Rico (engelsk)

Chapare
Et geografisk område i det bolivianske lavland nordøst for Cochabamba. Opkaldt efter floden Chapare.
web: CIDOB (spansk)

Cidob
Sammenslutningen af Indianere fra det Østlige Bolivia – fra Chaco og boliviansk Amazonas.

COB – Central Obrera Boliviana
COB blev født under revolutionen i 1952 og skabtes af minearbejderne, der udgjorde avantgarden i den folkelige bevægelse, fabriksarbejdere, grafiske arbejdere, journalister, en forarmet middelklasse og andre sektorer i samfundet. Den samlede tusinder og atter tusinder af arbejdere i hele Bolivia, og spillede en afgørende rolle i opnåelse af bedre løn og arbejdsforhold i landet. COBs betydning har været dalene i de sidste år, og dens rolle overtaget af andre arbjederorganisationer.
se Sociale Bevægelser
web: COB (engelsk)

Comibol
Det statslige mineselskab, som blev etableret efter revolutionene i 1952. Mistede sin betydning i 1985, da de fleste miner blev privatiseret. COMIBOL administrerer dog fortsat tilladelser til kooperativ minedrift og koncessioner til multinationale mineselskaber.
web: COMIBOL (spansk)

Conamaq
Sammenslutningen af oprindelige folks organisationer. CONAMAQ

COR – Central Obrera Regional
En lokal tværgående arbejderorganisation i El Alto, forstaden til La Paz. Spillede en vigtig rolle i protestbevægelsen omkring udnyttelsen af gas og olieresourcerne (gaskrigen).
se Sociale Bevægelser

CPIB
Forbundet af Indianske Folk fra provinsen Beni i Amazon-lavlandet.

Criollo Latinamerikaner af europæisk afstamning

CSCB – Confederación Sindical de Colonizadores de Bolivia
Den Faglige Sammenslutning af Nybyggere i Bolivia.
web: CSCB (spansk)

CSUTCB
Den Faglige Sammenslutning af Bolivianske Landarbejdere
se De Bolivianske landarbejderes organisationer