S

SRSR – Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder
Forkortelsen blev et fast begreb efter befolkningskonferencen i Kairo i 1994, hvor SRSR var på dagsordenen som en konsekvens af voksende sundhedsproblemer i især udviklingslandene.
se SRSR og Verdensmålene

Somalia
Somalia har omkring ti millioner indbyggere og ligger yderst på Afrikas Horn med grænser til Etiopien og Kenya. Hovedstaden er Mogadishu.
Området var under kolonitiden underlagt Storbritannien og Italien (sydkysten), der fastholdt magten ved militær undertrykkelse. Det sluttede med selvstændigheden i 1960, og de to områder sluttedes sig sammen i Somaliske Republik. I juli 1976 invaderede Somalia den etiopiske Ogaden ørken, og krig og tørke bragte landet på randen af kaos. Efter afslutningen af den kolde krig blussede endnu en krig op – denne gang mellem stridende somaliske fraktioner. Borgerkrigen har betydet meget omfattende ødelæggelser, og det vurderes, at over 1 mio. somaliere er fordrevet eller gået i eksil siden begyndelsen af borgerkrigen.
Læs mere om Somalia

Somalias historie
Det somaliske folk har beboet Afrikas Horn i tusinder år, og de har traditionelt ernæret sig som nomader og jægere. Mogadishu – i dag hovedstad i Somalia – blev grundlagt af arabiske handelsfolk, som i 600 og 700 tallet – udbredte kendskabet til Islam. Somalias historie ligner flere afrikanske landes. Det somaliske folk blev splittet op under koloniseringen af Afrika, så en del af territoriet tilkom Kenya, Tanzania og Etiopien, mens resten blev delt i tre nationer under henholdsvis engelsk, fransk og italiensk herredømme. Efter uafhængigheden i 1961 var der et ønske om at forene det somaliske folk og tabte territorier til et stærkt og samlet Somalia. Det lykkedes aldrig helt, og Somalia er stadig uden en stabil central magt og præget af interne uroligheder og magtkampe mellem krigsherrer. I 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne blev specielt de nordlige egne hårdt ramt af en blodig borgerkrig. De to nordlige regioner har efterfølgende erklæret deres uafhængighed fra resten af Somalia og har søgt international anerkendelse som selvstændige nationer under navnene Somaliland og Puntland. I sommeren 2006 har somaliske islamiske styrkers fremstød mod lokale krigsherrer ført til en række sammenstød og drab på civile i Sydsomalia. Der bor stadig mange somaliere i Kenya, Etiopien og Tanzania.
Kort over Somalia