K

Kairo Deklarationen til eliminering af FGM
I juli 2003 samledes mere end 100 eksperter i Kairo for at diskutere, hvordan man kan forebygge omskæring af kvinder. Deltagerne repræsenterede regeringer, nationale NGOer og internationale organisationer, og på mødet diskuterede de, hvor vigtig lovgivning er, hvis man vil komme omskæring af kvinder til livs. Der var forskellige forslag til, hvordan man kan sikre effektive retslige svar på omskæring af piger, og mødet vedtog en ”afsluttende deklaration”, der sammenfatter eksperternes forslag og understreger, at “forebyggelse og afskaffelse af FGM udelukkende kan opnås gennem en bred tilgang, der promoverer adfærdsmæssige forandringer og benytter sig af retslige metoder som opdrejningspunkt”.
Cairo-Declaration

Kenya
Kenya har over 30 millioner indbyggere og ligger i det centrale Østafrika. Både etnisk og geografisk er landet ret varieret. Kenyanerne nedstammer fra forskellige etniske afrikanske stammer: Bantuer, nilocamiter, sudanesere og kushiter. De mest betydningsfulde grupper er kikuyuerne og luoerne. Engelsk er det officielle sprog og swahili det nationale sprog, men der tales desuden over 50 andre sprog- især kikuyu og kamba.
Landet blev uafhængigt af det engelske kolonistyre i 1963, men bærer stadig præg af konsekvenserne af kolonisystemet: store sociale uligheder og økonomisk afhængighed. Kenya har i mange år været præget af politisk vold og undertrykkelse. Landet var frem til midten af 90erne et af Danmarks vigtigste modtagere af udviklingsbistand.
Læs mere om Kenya 
Amnesty Kenya

Kenyatta, Jomo
Kenyas første præsident (1964-1978). Han blev født i 1890erne (fødselsår usikkert) og blev Kenyas første præsident (1964-1978). Jomo Kenyatta tilhørte Kikuyu-stammen. Han blev født i Ichaweri, sydvest for Mount Kenya som barnebarn af en kikuyu-medicinmand. Han studerede antropologi i London og skrev 1938 sin disputats Facing Mount Kenya. Før uafhængigheden i 1964 blev han arresteret af den britiske kolonimagt, beskyldt for at organisere Mau-Mau opstanden. Han blev et nationalt frihedssymbol for kenyaerne, og havde stor folkelig opbakning som præsident.
Jomo Kenyatta

Kikuyu
Den største af over 40 etniske grupper i Kenya. Kikuyu’erne udgør cirka 21 procent af den samlede befolkning.
Kikuyu er oprindeligt et bantu-folk, der har immigreret til Kenya. Stammen blev grundlagt af en mand, der hed Gikuyu.
Kikuyu’ernes historie fortæller, at guden Ngai tog Gikuyu op på toppen af Kirinyaga – det skinnende bjerg. Gikuyu fik besked på at bygge sit hjem der. Han fik sin hustru Mumbi, og sammen fik de ni døtre, som lagde grunden for de ni Kikuyu-klaner. Kikuyu’erne ernærer sig traditionelt ved agerbrug i modsætning til nogle af de andre grupper, der betegnes som semi-nomadiske kvægbrugere.
Kikuyu

Kim Longinotto
Instruktør Kim Longinotto er internationalt kendt for sine kontroversielle dokumentarfilm, der går tæt på kvinder liv i forskellige dele af verden. Hendes film har indbragt hende flere internationale priser. Således blev ”The Day I Will Never Forget” for eksempel tildelt Amnesty Internationals DOEN-pris på International Documentary Film Festival i Amsterdam samt priser på Best Doc UK Spotlight på Hot Docs og Sundance Film Festival i USA. Kim Longinotto blev født i 1952 i London. Hun studerede på Englands Nationale Filmskole og arbejdede som kameraperson på adskillige dokumentarfilm, indtil hun i 1986 sammen med Claire oprettede produktionskompagniet Twentieth Century Vision.
Kim Longinotto