De israelske bosættelser

Ordet ’bosættelse’ bruges som betegnelse for byer og lokalsamfund på Vestbredden, opført af Israel til at huse primært civile, jødiske israelere.

I Israel skelnes mellem bosættelser, som er godkendte af staten, og udposter, som er etableret uden statens godkendelse, og derfor anses som ulovlige ifølge israelsk lov.

Set med størstedelen af det internationale samfunds øjne er der ingen juridisk forskel. Alle israelske bosættelser er i strid med international lov, idet artikel 49 i Genève-konventionen slår fast: ‘Besættelsesmagten må ikke deportere eller overføre dele af sin egen civilbefolkning til det område, det indtager.

Nogle bosættelser er store byer med titusindvis af indbyggere, mens andre er en gård, et enkelt hus eller en gruppe campingvogne.

Kort tid efter krigen i 1967 udarbejdede den daværende israelske indvandrings- og vicestatsminister, Yigal Allon, en plan for hvorledes Israel kunne bevare kontrollen i dele af Vestbredden. Selvom planen aldrig officielt blev godkendt, begyndte staten at anlægge både militære og civile bosættelser i disse områder, blandt andet langs Jordanfloden.

Antallet af bosættere er steget støt gennem årene, og der bor nu omtrent 700.000 israelere i over 250 bosættelser og udposter på Vestbredden (inklusiv Østjerusalem). Til sammenligning bor der knap 3 millioner palæstinensere (tal er fra 2023).

Bosættelserne blev etableret i Golanhøjderne (besat syrisk område), Vestbredden, Gaza og Sinai. Efter Israel indgik en fredsaftale med Egypten i 1979 blev bosættelserne i Sinai fjernet, og i 2005 evakuerede Israel alle sine bosættelser fra Gaza, så der i dag kun er bosættelser i Golanhøjderne og på Vestbredden.

Bosættelserne blev etableret i Golanhøjderne (besat syrisk område), Sinai (besat egyptisk område) og Vestbredden, Østjerusalem og Gaza (besatte palæstinensiske områder). Efter Israel indgik en fredsaftale med Egypten i 1979 blev bosættelserne i Sinai fjernet, og i 2005 evakuerede Israel alle sine bosættelser fra Gaza, så der i dag kun er bosættelser i Golanhøjderne og på Vestbredden.

Allerede kort efter Israel vandt krigen i 1967 annekterede landet den østlige, arabiske del af Jerusalem samt et stort stykke af Vestbredden, og i dag ligger omkring halvdelen af de israelske bosættelser i eller omkring Østjerusalem.

I årene efter krigen, vedtog FN adskillige resolutioner, der slog fast at israelske forsøg på at beslaglægge palæstinensisk jord eller ændre Jerusalems status ikke ville blive accepteret.  I 2019 skiftede USA dog linje, da præsident Donald Trump anerkendte Golanhøjderne, som en del af Israel, og Jerusalem som Israels hovedstad, hvorefter den amerikanske ambassade flyttede til Jerusalem.

For palæstinenserne er bosættelserne særligt problematiske, fordi de fleste ligger på privatejet palæstinensisk jord eller områder, der tidligere tilhørte palæstinensiske landsbyer. Og mens israelere, der bor i bosættelserne, har mulighed for at dyrke jorden, udnytte jordens råstoffer og etablere fabrikker og virksomheder, er 60 procent af Vestbredden utilgængelig for palæstinensere, der ønsker at gøre det samme. Derudover oplever palæstinenserne angreb fra ekstreme højreradikale grupper fra bosættelserne – ofte under beskyttelse af det israelske militær.* Ifølge den israelske menneskerettighedsorganisation B’Tselem annekterer Israel jord på Vestbredden til bosættelser ved at erklære områder for ’sikkerhedszoner’, ’naturreservater’ eller blot ’statsejet jord’.

Trods international kritik har israelske regeringer igennem årtier støttet både udvidelsen af de eksisterende bosættelser og etableringen af nye udposter. Samtidig bakker myndighederne op om ekstreme bosættere, der bruger vold, trusler eller hærværk til at skræmme palæstinensere væk og derefter overtage deres jord.**

Se kort over bosættelser på Vestbredden

Se mere data om bosættelser her

Kilde:

https://peacenow.org.il/en//category/settlements
https://www.ochaopt.org/
https://acleddata.com/2024/06/10/civilians-or-soldiers-settler-violence-in-the-west-bank/

**https://www.btselem.org/publications/202111_state_business

https://israelpolicyforum.org/west-bank-settlements-explained/