Taking root
Filmen Taking Root fortæller den begivenhedsrige historie om Kenyas karismatiske nobelpristager Wangari Maathai og miljøbevægelsen Green Belt Movement.
Allerede som barn indså Wangari Maathai, hvordan afskovning var med til at ødelægge Kenyas skrøbelige miljø, og som voksen tog hun derfor initiativ til en landsdækkende bevægelse, der skulle sørge for, at der igen kom træer i Kenya. Det var først og fremmest kvinder, der var lydhøre for miljøets og dermed menneskets afhængighed af træer. I løbet af nogle år voksede aktiviteterne til en landsdækkende miljøbevægelse, der samtidig blev til en bevægelse for menneskerettigheder og demokrati i Kenya. Wangari Maathai blev bevægelsens ubestridte leder og ikon.
“Vi opsøgte kvinderne og forsøgte at skabe en forbindelse mellem de store miljøproblemer og deres hverdagsproblemer…. Og vi bad skovspecialisterne komme. De kom, og de tale med kvinderne. De kunne ikke rigtigt forstå, hvorfor jeg forsøgte at lære kvinderne, hvordan man planter træer. Fordi for at plante et træ, skal man have et eksamensbevis! Jeg sagde, ’jeg tror ikke man behøver et eksamensbevis for at plante et træ.’” Wangari Maathai
Taking Root
Filmen viser Wangari Maathais – og dermed en væsentlig del af Kenyas – historie. Hendes ide om at plante træer blev i begyndelsen latterliggjort af de kenyanske myndigheder, men hun fortsatte ufortrødent og fandt ud af, at træplantning er et effektfuldt middel til at skabe store forandringer.
Under præsident Daniel arap Moi’s repressive regime blev forsamlingsfriheden suspenderet. Alligevel fortsatte kvinderne med at mødes for at passe deres træer og diskutere årsagerne til deres problemer. Deres aktiviteter spredte sig til en national politisk bevægelse, som magthaverne forsøgte at slå ned med vold. Men med træerne voksede også kvindernes selvbevidsthed.
“Din bevidsthed vokser til et niveau, hvor du føler, at du må gøre det rigtige, fordi det er den eneste rigtige at gøre.” Wangari Maathai
I dag er der i Kenya over 6.000 Green Belt planteskoler, der giver indkomst til 150.000 mennesker. Bevægelsen har til dato plantet 40 millioner træer, der har forandret både det fysiske og det sociale landskab i Kenya, og Wangari Maathai har bevist, at arbejdet med små spirende træer med tiden kan blive til en stor bevægelse.
Filmen følger Wangari Maathai til Oslo, hvor hun som den første afrikanske kvinde i 2004 modtog Nobels fredspris. Taking Root er instrueret og produceret af Lisa Merton og Alan Dater fra USA. Filmen er fra 2008 og den har vundet adskillige priser heriblandt publikumsprisen på Hot Docs i Toronto.
Du kan læse mere om filmen på Taking Roots hjemmeside
FILMENS KAPITLER
1. Introduktion
2. Træerne der forsvandt (4:53)
Afskovning er et af Kenyas største miljøproblemer.
3. Green Belt Movement (8:15)
Wangari Mathaai fortæller om organisationens start.
4. Kolonitiden (15:00)
Afskovningen begyndte med kolonisatorernes anlæggelse af te- og kaffeplantager.
5. De nye magthavere (24:19)
Efter uafhængigheden fortsatte regeringen kolonitidens afskovning. Skovarealer blev uddelt til regeringen og dens venner og brugt efter forgodtbefindende.
6. Kvinderne og træerne (25:45)
Green Belt Movement bliver en landdækkende organisation. Der plantes millioner af træer.
7. Uhuru Park (34:30)
Wangari Mathaai og hendes bevægelse kom i politisk stormvejr, da de ville forhindre ødelæggelsen af Uhuru Park i centrum af Nairobi. Modstanden.
8. Wangari Mathaai’s historie (40:00)
9. Kampen for demokrati (49:55)
Green Belt Movement kom til at spille en central rolle i kampen for at få den upopulære præsident Moi afsat.
10. Konfliktløsning (61:39)
Fordi præsident Moi udnyttede stammemodsætninger til at aflede modstanden mod hans styre, besluttede Green Belt Movement at lave kurser i konfliktløsning.
11. Kampen om Karura Forest (69:31)
Endnu en skov i nærheden af Nairobi blev overdraget til spekulanter. Det kommer til voldelige sammenstød, men Green Belt Movement får forhindret at skoven fældes.
12. En ny begyndelse? (73:45)
Moi går af og Wangari Mathaai bliver vicemiljøminister. Træplantning bliver en regeringsstøttet aktivitet. Wangari Mathaai får Nobels fredspris.
Trailer
Spilletid
80min.
Filmen kan også købes på DVD hos SPOR Media.
Instruktør:
Lisa Merton & Alan Dater