Temapakker / Bolivia / Koka Zero

Koka Zero

Kampen mod kokaen har stået på i mere end 15 år, ledet og finansieret af USA. Målet har været udryddelse af koka-dyrkningen: koka-zero (nul koka). Det har skabt voldsom modstand, fordi kokabladene er en vigtig del af de oprindelige folks univers. Kokaen har rituelle funktioner og indgår i dagligdagen – specielt for dem, der har det hårde slid på markerne eller i minerne. Filmen fortæller kokaens historie.

FILMENS KAPITLER

1. Intro

2. Kokaens rolle
I 5000 år har kokabladene været benyttet i Sydamerika. Kokabladet indeholder kalcium, proteiner, vitaminer og andre nødvendige og næringsholdige mineraler. Men det er ikke blot et godt næringsmiddel, det har også medicinske egenskaber og tillader hjernen at absorberer større mængder ilt. For indianerne er det helligt og synonymt med ro og lys.

3. Kokainens historie
I 1860 opdagede man, at kokabladet indeholder en alcaoide, som kunne udvindes, og det fik stor betydning i den vestlige medicinske verden. Kokain blev det vigtigste bedøvelsesmiddel. Det blev endvidere brugt til terapuetiske forløb indtil slutningen af det 19. århundrede. Det blev også brugt til at fremstille Coca-Cola. På grund af det hastigt voksende misbrug kom det senere på FN’s liste over forbudte rusmidler.

4. Kampen mod kokaen
For den vestlige verden er brugen af rusmidler et problem, men kampen mod rusmidlerne har været brugt som en undskyldning for at bevare den geopolitiske kontrol med den sydlige halvkugle – med interne krige, korruption og magtmisbrug til følge.

5. Misbrugere i Bolivia
Det største misbrugsproblem i Bolivia er alkoholen. Men Bolivias fængsler er fyldt med fattige mennesker, der for få penge har arbejdet hårdt med fremstillingen og transporten af kokainen. Til trods for de mange millioner, der er brugt i kampen mod rusmidlerne, har man indtil i dag ikke set de store narkotikahandlere i fængslerne.

6. Koka og Kokain
Forskellen mellem koka og kokain er den samme som mellem vindruer og vin. Ligesom man kan spise vindruer uden at blive beruset eller alkoholiker, kan man tygge kokablade uden at blive skæv eller stofmisbruger.

7. Alternativet
USA har udviklet programmer for alternative afgrøder, dvs. dyrkning af bananer, ananas og palmer i stedet for kokablade. For USA er disse programmer en succes, men virkeligheden viser noget andet.

8. Den politiske kamp
Kokabønderne vil gerne begrænse produktionen af koka, men aldrig gå med til Koka Zero (nul koka).

Trailer

Spilletid

43min.

Filmen kan også købes på DVD hos SPOR Media.

Instruktør:

Martha Gutierrez Flores

Producenter:

Martha Gutierrez Flores