Vestbredden

Vestbredden er det 5860 km2 store bjergrige og frugtbare område på den vestlige side af Jordanfloden, der sammen med Gaza-striben, Østjerusalem og Golan højderne har været besat af Israel siden 1967.

Her bor næsten 2 millioner palæstinensere, fordelt på 5-6 store byer og mange mindre landsbyer. En betydelig del af dem er flygtninge, der blev fordrevet eller flygtede fra Israel under krigene i 1948-49 og 1967.

I dag bor der mere end 580.000 palæstinensere på Vestbredden, som er registrerede flygtninge. Ud af disse bor ca.180.000 stadig i flygtningelejre, som dog har ændret sig fra de teltbyer, de var i starten, til noget der minder om landsbyer. Baggrunden for, at alle flygtningene endnu ikke er flyttet ud af lejrene er bl.a., at der er for lidt jord, for få huse og en dårlig økonomi på Vestbredden.

Palæstinenserne på Vestbredden er under det israelske militærs kontrol, men anerkendes ikke som borgere i Israel og har derfor ikke politiske og sociale rettigheder som disse. Derimod bor der på Vestbredden ca. 240.000 israelske statsborgere i ca. 120 bosættelser, som efter internationale konventioner er ulovlige.
Der bor samtidigt 180.000 israelske jøder / bosættere i Østjerusalem, som er den by palæstinenserne ønsker som hovedstad, og som samtidigt spiller en central rolle i den palæstinensiske selvbevidsthed.

Grænsen mellem Israel og Vestbredden fra før besættelsen kaldes den Grønne Linie. Den fungerede indtil krigen som grænse mellem Jordan mod øst og Israel mod vest. Krigen afskar imidlertid Vestbredden fra Jordan, men området (inklusive Østjerusalem) er fortsat ikke internationalt anerkendt som del af en suveræn stat.