EL EJIDO – Profittens lov

Tusinder af immigranter forsøger i disse år at komme ind i Europa fra Afrika – legalt eller illegalt. De fleste bliver afvist, nogle dør i forsøget, men for nogle lykkes det at slippe igennem muren omkring Europa. Hvad sker der med dem?

Nogle får arbejde – legalt eller illegalt – i El Ejido, en by der ligger i hjertet af verdens største drivhusområde i det sydlige Spanien, hvorfra supermarkeder i hele Europa får deres skinnende grøntsager. Området rummer også en af verdens største koncentration af bankfilialer, og den nærliggende kystby Almerimar bugner af nybyggede huse og har en fin marina. Men det betyder ikke, at immigranterne er kommet til det Eldorado, de drømte om, da de tog afsted. Tværtimod lever nogle af dem under forhold, som er værre end dem, de kommer fra.

Filmen skildrer immigranternes dagligliv i skure som er flikket sammen af plastic, uden vand og sanitet. De er bygget tæt på de drivhuse, hvor de daglig arbejder i 40-50 graders varme. Man møder de lokale drivhusejere, som mener at immigranternes problemer skyldes kulturforskelle, og den lokale aktivist, som prøver at hjælpe immigranterne. Filmen viser hvorledes en industri udnytter menneskene og naturen på en måde, så menneskerettigheder, miljøhensyn og etiske værdier nedbrydes. Der kom skarpe reaktioner på filmen i Spanien, da den kom frem.

 

Spilletid

52min.

Instruktion:

Jawad Rhalib

Kamera:

Philippe Therasse

Lyd:

Blaise Jadoul

Redigering:

Karima Saidi

Produktion:

Latcho Drom & Clap d’Ort Films, 2006