Fjerne Naboer

Udskrevet d. 20.10.18 - kl.18:11:08DANMARK OG KENYA

Den danske forfatter Karen Blixen gjorde med sin mest kendte bog Den afrikanske Farm sit til, at Kenya blev en del af danskernes bevidsthed. Bogen, der udkom i 1937, er Karen Blixens fortælling om sit liv i Kenya fra 1914 til 1931. Romanen er selvbiografisk, og beskæftiger sig med hendes liv på kaffefarmen, der lå ved Ngong Hills uden for Nairobi. Romanen er imidlertid meget mere end en selvbiografi. Den afspejler eksempelvis Blixen og hendes samtids syn på afrikanere, der skildres som et primitivt naturfolk.

Bistandssamarbejdet
Dansk bistand til Kenya går tilbage til Kenyas selvstændighed i 1963, og Kenya var et af de fire første modtagerlande for danske udviklingsbistand. I 1989 blev Kenya programsamarbejdsland for dansk bistand. Udviklingen under Daniel arap Moi med indskrænket demokrati, systematisk dårlig regeringsførelse, voldsom korruption og en forværring af menneskerettighedssituationen betød dog, at Danmark ligesom mange andre lande indskrænkede det bilaterale samarbejde, og først efter valget i 2002 igen øgede sit udviklingssamarbejde med Kenya. Ligesom mange andre donorer støtter Danmark initiativer, der skal bevare og beskytte Kenyas naturressourcer. Formålet med Danidas program for forvaltning af naturressourcer i Kenya er at beskytte og bevare skovene samtidig med, at indbyggerne omkring skovene får mulighed for at tjene penge ved bæredygtigt skovbrug. Også i internationale sammenhænge arbejders der for skovene. Den internationale mekanisme, REDD - Reducing Emissions from Deforestation and Degradation – har netop til formål at formindske det CO2 udslip, som stammer fra fældning af skov.

Forskningssamarbejde
Også danske forskningsinstitutioner samarbejder med Kenya. Forskningsamarbejdet STRAPA , der bliver koordineret fra Det Biovidenskabelige Fakultet – LIFE – samarbejder for eksempel med Wangari Maathais fakultet på Nairobi Universitet for at finde løsninger på de store problemer i ”Kenyas grønne lunge”, Mau-skoven.

• Fakta om Kenya