Fjerne Naboer

Udskrevet d. 27.01.21 - kl.04:01:30KAMPEN OM VANDET

I USA og på Filippinerne, i Bolivia og Tyskland – problemstillingen er den samme:
Er vand et fælles gode eller en vare? Skal fordelingen af vandet styres af staten, af lokale fællesskaber eller skal den privatiseres?
Fra at være en selvfølgelighed de fleste steder på jorden, er vandet blevet en knap resurse, som mange steder giver anledning til konflikt.
Vand og luft er fundamentale for livet på jorden. Luften lader sig ikke styre, men vandet gør. Derfor vil kampen om vandet blive et af de centrale temaer i det 21.århundrede, hvor verdens befolkning vil nærme sig 10 milliarder, og hvor forskellen mellem rige og fattige vokser – globalt og nationalt.

TEMAPAKKENS FILM
TØRST tager udgangspunkt i det internationale møde, World Water Forum III, som blev afholdt i 2003. Via eksempler fra Bolivia, Californien og Indien beskrives striden mellem dem, der vil privatisere og dem der vil forvalte vandet via statslige, kommunale eller lokale fællesskaber.

VANDETS PRIS fortæller om det kæmpemæssige dæmningsprojekt på Narmada-floden i Indien. Staten har sat det i værk for at skaffe vand til landbrug og industri, men prisen er høj. Tusindvis af bønder, som har boet ved flodens bredder i generationer, bliver tvangsflyttet til byernes slum. Der er ikke jord nok til at genhuse dem. En stærk folkebevægelse forsøger at stoppe projektet – uden held.

TEMAPAKKENS UNDERVISNINGSMATERIALE
Der er udarbejdet et omfattende undervisningsmateriale til filmene, som består af artikler, opgaver, leksikonopslag og links. Materialet er målrettet Geografi, Samfundsfag og Engelsk på gymnasieniveau,FORFATTERE
Morten Bülow Nielsen
Geografi og samfundsfag
Aarhus Katedralskole
EMU-redaktør (samfundsfag)
Rune Valentin Hansen
Samfundsfag
Aarhus Katedralskole
Elzbieta Pedersen
Engelsk
Svendborg Gymnasium
EMU-redaktør (Engelsk)

REDAKTION
Torben Vosbein

WEBREDAKTØR
Marie Kock Nielsen

DESIGN
NR2154

FOTOS
Scanpix

PRODUCENT
SPOR Media

STØTTET AF
Danidas Oplysningsbevilling
Det Danske Filminstitut
Undervisningsministeriet (Tips/Lotto)