For 150 år siden dækkede Kenyas skove 30 procent af landet – i dag er der under seks procent tilbage. En af de første til at forsvare Kenyas træer og skove var en kvinde, Wangari Maathai. I 1976 begyndte hun at organisere kvinder i træplantningsgrupper. Det udviklede sig til at blive en landsdækkende bevægelse: Green Belt Movement (GBM). Bevægelsen stillede krav på befolkningens og naturens vegne og blev efterhånden anset for en trussel for det daværende regime i Kenya. Men GBM fortsatte sine aktiviteter og var medvirkende til regimets fald og demokratiets indførelse. I 2004 blev Wangari Maathai den første afrikanske kvinde som fik Nobels Fredspris. Hun døde i 2011 af kræft.
TEMAPAKKENS FILM
Dokumentarfilmen Taking Root skildrer Wangari Maathai’s arbejde for at gøre først befolkningen i Kenya og siden andre steder i verden opmærksomme på, hvad udpiningen af skovene betyder for menneskenes livsbetingelser. Med græsrodsorganiseringen Green Belt Movement er det lykkedes at plante over 51 mio. træer og samtidig organisere folk i kamp for deres demokratiske rettigheder.
TEMAPAKKENS BAGGRUNDSMATERIALE
Det tilhørende web-baserede materiale er rettet mod historie, samfundsfag, biologi, geografi og engelsk og kan med fordel benyttes til at gå i dybden og forstå de mange problematikker, der er relateret til natur og fattigdom i et udviklingsland som Kenya. Overalt i materialet er der henvisninger til yderligere læsning og film – ofte på engelsk.
Filmen Taking Root er historien om Wangari Maathai’s liv men afspejler også Kenyas historie. Baggrundsmaterialet ser på Kenyas – herunder skovenes historie – og tager også nyere emner op som forfatningsændringen i 2010, og hvad den har ændret i det kenyanske samfund.
Afsnittet Træernes betydning giver eksempler på, hvad klimaforandringerne betyder for mennesker og ressourcer.
Træplantning i Kenya bygger på specielt kvindernes engagement. I afsnittet Folkelig organisering har Green Belt Movement beskrevet sine arbejdsmetoder, ligesom kvindernes betydning for og interesse i miljøbeskyttelse bliver behandlet.
Endelig giver afsnittet Kenya og klimaforandringer nyere eksempler på, hvordan man i Kenya arbejder med initiativer, der skal mindske CO2 udledningen og virke mod klimaforandringer. Her er også danske interesser involveret. (22.10.2018: under udarbejdelse)
|